Hem iniciat la vacunació enfront de la Covid-19 amb les tres vacunes que tenim disponibles: la de Pfizer i la de Moderna que són vacunes d'ARN i la d'Oxford-AstraZeneca que és de virus atenuats modificats genèticament. Totes elles tenen l'aprovació de l'Agència Europea de Medicaments (EMA). Les tres generen una resposta immunitària suficient perquè la persona pugui evitar la infecció o les complicacions.
L'objectiu de la vacunació és la protecció directa de la persona vacunada, però sobretot la immunitat de grup. En les residències que han assolit més del 70% de residents vacunats han disminuït 10 vegades els casos i entre els professionals sanitaris s'han reduït un 80% dels contagis.
Per assolir la protecció de grup en el cas de la Covid-19, s'ha calculat que al voltant del 70% de la població mundial ha d'estar vacunada.
Els principis de la priorització i els grups prioritaris per a la campanya de vacunació estan descrits en el document “Estrategia de vacunación frente a Covid-19 en España. Actualización 4. Grupo de Trabajo Técnico de Vacunación Covid-19, de la Ponencia de Programa y Registro de Vacunaciones del 26 de febrero de 2021”.
En la figura 2, s'observa el risc de mortalitat segons les característiques dels pacients:
En aquests moments la vacuna d'AstraZeneca (AZ) només s'administra als grups de persones entre 18 i 55 anys sense malalties greus. Aquesta limitació és per un principi de prudència, ja que les agències de medicaments i l'OMS no han limitat l'edat. Això, però, pot fer que aquesta limitació porti a pensar que la vacuna és pitjor.
Aviat es pot aprovar una altra vacuna, també de virus atenuats modificats genèticament, que serà d'una sola dosis amb una eficàcia similar a les anteriors.
Actualment tots els esforços de la campanya de vacunació estan posats en administrar totes les dosis de vacunes que hi ha disponibles, tenint en compte els grups prioritzats i les indicacions de cada vacuna.
Un cop vacunades les persones que viuen en residencies, i al grup de persones grans dependents, als seus cuidadors i als professionals sanitaris i sociosanitaris, s'están vacunant al grup de persones de més de 79 anys als Centres d'Atenció Primària.
A la vegada s'ha iniciat la vacunació en els hospitals de persones amb trasplants hematològics, d'òrgans sòlids i les que estan en diàlisi. Des de punts de vacunació especialment creats per aquesta campanya, es vacuna a professionals essencials de menys de 55 anys sense patologia, per tal de donar sortida a les dosis de vacuna AZ.
L'objectiu doncs, és administrar el màxim nombre de dosis de vacunes, de totes les vacunes que tenim disponibles, respectant els grups prioritaris i les indicacions de cada vacuna, tal com determina el Ministerio de Sanidad, Consumo y Bienestar social i del Departament de Salut. És per això que no es pot demanar una vacunació a la carta, ni canviar els grups prioritaris.
Pepi Estany Almirall
Referent de vacunes Àmbit Lleida, Pirineu i Aran
Membre de l’AIFICC del consell Assessor vacunes del Departament de Salut