Col·legi Oficial de Metges de Lleida

Estigueu al dia de les darreres notícies

Notícies

Prevenir el maltractament infantil mitjançant l’acompanyament dels pares, principal consell de la taula rodona del COMLL sobre com evitar les sacsejades als nadons

30/04/2019
Categoria:

El sacsejament dels nadons és una forma de maltractament infantil poc abordat. Dos hospitals de referència, el de Vall Hebron i el de Sant Joan de Déu, registren un mínim de 3 o 4 casos a l’any d’aquest tipus d’agressions. Aquesta constatació es va evidenciar ahir en la taula rodona Com podem prevenir el maltractament infantil per sacsejades?, que van organitzar la Secció Col·legial de Metges Pediatres del Col·legi de Metges de Lleida (COMLL) i l’Associació Catalana per la Infància Maltractada (ACIM).

Els ponents van ser el Dr. Eduard Solé, cap de la Unitat de Pediatria de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV); la Dra. Carme Tello, psicòloga clínica i presidenta d’ACIM; la Dra. Teresa Vallmanya, adjunta de Pediatria a l’HUAV i membre d’ACIM, i el Dr. Francesc Domingo, pediatra a l’ABS Balaguer i membre d’ACIM. Tots ells van recomanar la prevenció d’aquestes actituds violentes mitjançant la informació i l’acompanyament dels pares com a mesura preventiva.

El còlic del primer trimestre, que provoca plors intensos i de llarga durada en els bebès, pot ser un element desencadenant de la violència contra els nadons, sobretot quan els pares han estat víctimes de maltractament o omissió d’atenció o hi ha una relació conflictiva entre ells. Per aquest motiu, l’Atenció Primària és l’àmbit més adequat per aconsellar les famílies fins i tot abans del naixement.

La presidenta d’ACIM va presentar en la trobada l’informe de Save the Children Més mal em fa a mi, que aporta una dada força preocupant: el 25% dels menors són víctimes de maltractaments a la llar, però només el 10% dels casos es denuncien. Per això, va destacar la importància de denunciar aquestes actuacions violentes contra els infants a banda d’intentar prevenir-les.

crossmenu