Estigueu al dia de les darreres notícies

Notícies

L'Associació Mèdica Mundial aprova una resolució del CGCOM sobre els riscos de les pseudoteràpies en el camp de la salut

09/11/2020
Categoria:

L'Assemblea Mèdica Mundial, en la seva 71a Assemblea General a Còrdova, ha aprovat una Declaració sobre les pseudociències i pseudoteràpies al camp de la salut. La iniciativa, impulsada des del Consell General de Col·legis Oficials de Metges, recull que les corporacions professionals mèdiques de les societats científiques, les associacions de pacients i les autoritats nacionals han de portar a terme una campanya de conscienciació pública sobre el risc de les pseudoteràpies i les pseudociències i reclama una regulació adequada i rigorosa en concordança amb les millors pràctiques que encari els riscos i redueixi els danys potencials que puguin ocasionar.

El Dr. Jerónimo Fernández Torrente, coordinador de l'Observatori contra les Pseudociències, Pseudoteràpies, Intrusisme i Sectes Sanitàries de l'OMC, impulsor d'aquesta Declaració ha destacat que el text deixa "constància clara que el sentiment de la professió mèdica, en conjunt, és unànime, en contra d'aquestes propostes" i afegeix que "reforça la conveniència d'iniciar accions legals i de denúncia expressa als poders públics d'aquestes actuacions que, en el cas dels professionals sanitaris, és l'aplicació immediata dels articles que corresponguin als Codis de Conducta i Deontologia Professional".

La Declaració de l'AMM recull que l'exercici mèdic precisa un fonament en la millor evidència provada científicament disponible i actualitzada. Les diferències entre la medicina convencional i altres pràctiques que no estan sustentades en l'evidència científica configuren el complex univers de les pseudociències i pseudoteràpies.

Constitueixen un sistema complex de teories, suposicions i afirmacions i mètodes considerats erròniament com científics, poden fer que alguns pacients percebin una relació de causa-efecte entre les pseudoteràpies, la seva utilització i la percepció de millora, pel que poden ser molt perilloses i poc ètiques.

Existeixen teràpies i tècniques acceptades per la comunitat científica que, utilitzades amb caràcter complementari (com teràpies nutricionals, de confort o benestar, ambientals i de relaxament) aporten beneficis a la teràpia mèdica principal validada i efectiva.

La majoria de països no disposen d'un marc regulador per aquestes pseudoteràpies, cosa que ha permès la seva proliferació. Al passat, la professió mèdica les considerava inofensives a causa de la seva suposada falta d'efectes secundaris, però actualment ja existeixen suficients proves que suggereixen que poden suposar un perill per la seguretat del pacient.

Les pseudociències i les pseudoteràpies poden comportar importants riscos i danys potencials perquè els pacients pot ser que abandonin les teràpies mèdiques o mesures de prevenció que s'han demostrat efectives per pràctiques que no han demostrat un valor curatiu, i això a vegades pot ocasionar el fracàs del tractament en malalties greus, que poden provocar - inclús - la mort.

Tots els nous mètodes diagnòstics, preventius o terapèutics han de provar-se d'acord amb mètodes científics i principis ètics per determinar la seguretat, l'eficàcia i l'efectivitat i l'àmbit d'aplicació.

El metge té el deure de donar a tots els pacients una atenció mèdica de qualitat basada en la millor evidència científica disponible, com es refereix la Declaració de Ginebra de l'AMM i el Codi Internacional d'Ètica Mèdica.

crossmenu