Estigueu al dia de les darreres notícies

Notícies

El CSIC elabora un informe científic amb els resultats més rellevants sobre la pandèmia de Covid-19 i els projectes d'investigació

07/09/2020
Categoria:

El text resumeix en 200 pàgines la informació obtinguda a partir de centenars de publicacions internacionals, així com els projectes posats en marxa des de la Plataforma Salut Global de l'CSIC.

El document recull informació actualitzada sobre el desenvolupament de vacunes, assaigs clínics amb fàrmacs antivirals, diferents tipus de tests de diagnòstic, i les vies de transmissió de virus. També aborda les característiques específiques de virus, els símptomes de la malaltia, noves troballes clíniques, possibles seqüeles, i l'impacte social, entre d'altres aspectes.

L'informe, sota el nom "Una visió global de la pandèmia Covid-19: Què sabem i què estem investigant des del CSIC" està estructurat en cinc blocs: prevenció, malaltia, contenció i diagnòstic, tractament i vacunes, i impacte global.

En el primer bloc, el de prevenció, s'aborda l'origen de virus (des dels seus origens més probables, els ratpenats), així com, entre d'altres, la incidència de la mobilitat en la propagació de la malaltia.

En el bloc de la malaltia es tracten aspectes com la forma de transmissió. I és que, diversos estudis indiquen que una part important dels pacients infectats que ha transmès el virus ho han fet durant el període presimptomàtic. De fet, sembla que la major capacitat infectiva s'aconsegueix just abans de mostrar els primers símptomes.

En contenció i diagnòstic es descriu com és la transmissió de virus en l'aire en espais interiors i s'explica l'anàlisi d'aigües residuals com a sistema de detecció primerenca.

En el bloc de tractament i vacunes es detallen els tres projectes de l'CSIC per aconseguir una vacuna segura i eficaç, i es repassen els projectes de vacuna més avançats a nivell mundial.

Finalment, el bloc sobre l'impacte global de la pandèmia s'ocupa d'avaluar la incidència en les residències de gent gran, en la salut mental, en l'habitabilitat i en el treball, a més de mostrar els canvis en la comunicació científica propiciada per la crisi sanitària.

crossmenu