Avui s’ha presentat, en el transcurs del Mobile World Congress a Barcelona, el pilot “Fisioteràpia virtual: rehabilitació física a partir de realitat virtual, gamificació i metavers”, un projecte impulsat per la Generalitat de Catalunya, Mobile World Capital Barcelona i la Fundació i2CAT, que té l’objectiu de connectar a distància i en temps real fisioterapeutes i pacients.
El projecte parteix d’una premissa clara: facilitar la vida a professionals sanitaris i pacients que necessitin fer sessions de rehabilitació periòdiques. Gràcies a la tecnologia 5G, les dues parts podran estar connectades en temps real sense necessitat de ser al mateix espai físicament. La tecnologia de realitat virtual permet generar un escenari virtual des d’on poder accedir als exercicis que el fisioterapeuta ha pautat, juntament amb les instruccions i les diferents possibilitats per poder realitzar-los.
La proposta contempla un element de ‘gamificació’ per estimular els pacients a fer-ho el millor possible en un context lúdic. Com més bé realitzin els moviments, més recompenses virtuals obtindran. Per mesurar la qualitat dels exercicis, s’utilitza un sistema de mètriques que poden consultar, en temps real, tant pacients com fisioterapeutes.
En l’arrencada del pilot ja s’està treballant amb 3 pacients de la Clínica Mi NovAliança, i es preveu arribar a 30 pacients amb diferents patologies relacionades amb l’espatlla en les properes setmanes. L’objectiu es poder validar la tecnologia amb perfils de diferents edats i sexes.
El projecte ha estat presentat avui a l’estand de MWCapital al MWC de la mà de l’Eduard Martín, CIO i director de Connectivitat Intel·ligent de Mobile World Capital Barcelona; Lluís Juncà, director general d’Innovació, Economia Digital i Emprenedoria de la Generalitat de Catalunya, i Rosa Paradell, directora d’Innovació i Desenvolupament de Negoci per al sector públic de la Fundació i2CAT. Tots tres han remarcat la importància de la connectivitat per a una Catalunya més competitiva i sostenible, i com de rellevant i necessari és posar la tecnologia al servei de la societat.
Els partners locals del projecte -Ajuntament de Lleida, Col·legi Oficial de Metges de Lleida, Clínica Mi NovAliança, Invelon i Gamesports Electrònics- també han participat en la presentació. En concret, Marýama Sall, regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030 de la Paeria de Lleida, el Dr. Ramon Mur, president del Col·legi Oficial de Metges de Lleida, i el Dr. Xavier Caufapé, director territorial de Ponent de Clínica Mi NovAliança, han ressaltat el gran impacte social d’aquest iniciativa; a més de Marc Solé, cofundador i CTO d’Invelon; i Noé Bosch, cofundador i director general de Gamesports Electrònics, que han exposat els detalls de la tecnologia que ha fet possible aquest pilot.
ÀREA 5G PONENT, UN PROJECTE DE COL·LABORACIÓ
Aquest pilot se suma als diferents que impulsa l’Àrea 5G Ponent, que busquen dinamitzar i digitalitzar sectors com el rural, ramader, agroalimentari, sociosanitari, comercial, logístic, industrial o turístic. Així, l’Àrea 5G Ponent, que ha estat possible gràcies a l’aliança entre la Generalitat de Catalunya, MWCapital, Fundació i2CAT i els partners locals Paeria de Lleida, Cambra de Comerç de Lleida, Transformació Econòmica-Diputació de Lleida i Telefónica, treballa per analitzar els reptes i necessitats d’aquests sectors i implementar nous productes i serveis, basats en la tecnologia 5G, que hi donin resposta.