Col·legi Oficial de Metges de Lleida

Estigueu al dia de les darreres notícies

Notícies

Cirurgia làser per tractar focus epilèptics i tumors en regions del cervell de difícil accés

18/03/2019
Categoria:

L’Hospital del Mar de Barcelona ha operat amb èxit tres persones, que patien epilèpsia, amb cirurgia làser per eliminar-los de manera poc agressiva tumors cerebrals en regions pràcticament inaccessibles. Aquesta tècnica innovadora produeix una ablació tèrmica per mitjà d’una sonda mil·limètrica amb un làser a la punta. Els pacients van marxar a casa a les 48 hores.

La intervenció s’inicia amb la realització d’un mapa del cervell per localitzar el punt on s’origina la crisi epilèptica, i un robot assenyala les coordenades per arribar-hi. A continuació, els neurocirurgians fan una perforació de 2 mm al crani i hi introdueixen la sonda làser. El pas següent és col·locar la persona intervinguda en un equip de ressonància magnètica, que mostra la situació exacta de la punta del làser, i destruir el tumor sense danyar altres teixits.

Aquest tipus d’operació ja es practicava als EUA, però no a Europa. L’Hospital del Mar és l’únic de l’Estat que la realitza. La nova tècnica es pot utilitzar per a tumors benignes i malignes que no superin els 3 cm.

crossmenu