Estigueu al dia de les darreres notícies

Notícies

12 de Març de 2023, Dia contra les agressions a metges i professionals sanitaris

09/03/2023
Categoria:

El Col·legi Oficial de Metges de Lleida (COMLL) reivindica fins diumenge vinent el Dia Europeu contra les Agressions a Metges i Professionals Sanitaris.

Aquesta campanya de sensibilització social es celebra a tot Europa per quart any consecutiu, ja que va ser oficialment declarada per la Confederació d’Ordres Mèdiques Europees el 2020, reiterant amb aquest acte que la seguretat dels metges a la feina és la base per una atenció mèdica de qualitat.

El COMLL vol cridar l’atenció de la ciutadania sobre les agressions físiques i verbals que pateix el personal sanitari i les seves conseqüències. La violència contra els facultatius afecta l’activitat sanitària, la salut de la persona agredida i trenca la relació de confiança entre els metges i els pacients.

Les agressions a metges es consideren delictes des de 2017, quan els facultatius van ser reconeguts com a autoritat sanitària. Les penes que castiguen els agressors oscil·len entre els 3 i els 6 anys de presó, multes i indemnitzacions per la via de responsabilitat civil.

El Col·legi de Metges de Lleida anima als seus col·legiats a denunciar totes les agressions sofertes en l’àmbit professional, tant les de caire verbal com les físiques. El COMLL aconsella que en cas d’agressió ho comuniquin al Col·legi per donar-los assessorament jurídic en el procés de denúncia i suport psicològic a través del programa PAIMM, si fos necessari.

Segons l’informe de la Polícia Nacional presentat el passat 1 de març de balanç de les agressions a professionals sanitaris durant el 2022, han disminuït les agressions físiques i han augmentat les amenaces respecte a l’any anterior, comptabilitzant un total de 241 denuncies durant el passat any enfront de les 225 de 2022. El total dels detinguts per les diferents incidències ocorregudes en el sector sanitari ascendeix en 2022 a 60 persones en tot l’estat i un 17% dels agressors són reincidents.

Pel que fa a Lleida, el COMLL va registrar 7 agressions als seus col·legiats el passat any, 4  físiques i 3 verbals; en total 3 més que al 2021, quan hi va haver 4 verbals.

Amb motiu d’aquest preocupant augment, el Col·legi ha fet arribar als seus col·legiats en actiu un penjoll per a les portes de les seves consultes on es pot llegir “Gràcies per respectar el teu metge”. Els col·legiats estan convocats a penjar-los i compartir les seves fotos durant la primera quinzena de març amb els hastags #stopAgressions i #metgesLleida.

S'adjunten els informes de resultats de l'Observatorio Nacional de Agresiones del CGCOM respecte a les agressions registrades a Catalunya i al total de l'estat.

crossmenu