La sanitat pública de Catalunya necessita cada any 5.000 milions d’euros més per equiparar la despesa a la de països similars, segons l’estudi La malaltia de la sanitat catalana: finançament i governança. El Cercle de Salut ha editat aquest estudi elaborat per Guillem López-Casanovas, catedràtic d’Economia de la Universitat Pompeu Fabra, que recull de El Punt Avui.
Catalunya va dedicar a la sanitat pública el 2016 el 5,3 del PIB, una xifra una mica superior a la de Grècia (5,19%), però molt inferior a la de Dinamarca (10,35%) i de Finlàndia (9,49%). El finançament de la sanitat a Catalunya també està per sota per sota de la mitjana de l’Estat, que és del 6,39% del PIB.
Catalunya dedica 1.401 € per càpita a la sanitat pública mentre que països similars li destinen 2.281 € per càpita. L’infrafinançament de la sanitat pública a Catalunya és degut al sistema de repartiment autonòmic, que es basa en la població i no en el PIB. Aquest sistema castiga els territoris més rics i amb un nivell competencial més desenvolupat.
La millora de la situació inclouria pactar un model de finançament diferent a l’actual com, per exemple, el del País Basc, la qual cosa representaria un 2.500 milions més (23%) respecte al pressupost del 2019. “Si no canvia el model, l’única possibilitat per finançar millor la sanitat és gratar la butxaca dels usuaris, que són també contribuents i que ja tenen una pressió fiscal a l’alçada de la dels països amb què ens estem comparant. Crec que no els podem exigir tant”, diu l’autor de l’informe.