Estigueu al dia de les darreres notícies

Notícies

Els col·legis de metges són els garants del dret a la salut davant la desinformació, segons el XIV Congrés RESCOM a Lleida

21/09/2019
Categoria:

 

El col·legis de metges són els garants del dret a la salut de la població davant la manipulació i les fake news, o notícies falses, segons va afirmar el president del Col·legi de Metges de Lleida, Ramon Mur, en el XIV Congrés estatal de responsables de Comunicació (RESCOM) dels col·legis de metges. El congrés es va celebrar a Lleida els passats dies 19 i 20 de setembre. Un total de 87 comunicadors i membres de les juntes de govern es van reunir al Parador El Roser de Lleida per debatre els reptes actuals i futurs que els planteja la comunicació amb els col·legiats, els pacients i la ciutadania.

La mesa inaugural del congrés va estar presidida pel president del Col·legi Oficial de Metges de Lleida (COMLL), Ramon Mur; el president del Consell General de Col·legis Oficials de Metges d’Espanya, Dr. Serafín Romero; el vicerector de la Universitat de Lleida de Política Institucional i Planificació Estratègica de la Universitat de Lleida (UdL), Paco García Pascual; la delegada de Sanitat, Divina Farreny; el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo.

El Dr. Romero va destacar les cinc línies estratègiques de la corporació mèdica: la defensa del Sistema Nacional de Salut, la lluita contra la precarietat dels professionals derivada de mesures estructurals, el professionalisme dels metges, l’actualització continua del codi ètic i la comunicació per a la salut dels pacients.

Els col·legis mèdics, segons el Dr. Romero, tenen l’obligació de ser divulgadors de la salut i “responsabilitat amb la desinformació”. Per això, han d’analitzar cada any la seva estratègia de comunicació contra la indecisió crònica, l’ansietat informativa i l’amiguisme. “Som el que parlem”, va dir el president del CGCOM i va afegir que “per la salut de tothom, junts som més”.

El vicerector de la UdL va valorar que, en mig del remolí polític, els col·legis de metges dediquin temps i esforç a reflexionar i debatre sobre la comunicació. García Pascual va dir que “tenim més informació que mai”, però enfront de la manipulació i la desinformació “cal repensar la comunicació”.

Divina Farreny per la seva banda va afirmar que la comunicació és un bé públic, que ajuda a transformar el model sanitari. En aquest sentit, la delegada de Sanitat de la Generalitat va assegurar que proporcionar informació veraç i contrastada és una obligació del seu departament i de les entitats col·legials. Per aquest motiu, aquestes institucions han d’estar al dia en Comunicació i, a més de combatre les fake news, divulgar les investigacions.

El president de la Diputació i l’alcalde de Lleida van coincidir en valorar positivament el compromís de la professió mèdica per millorar la comunicació amb la societat. Joan Talarn es va referir, concretament, a aquest compromís  que “ha permès mantenir l’alt nivell i qualitat del sistema de salut, malgrat les retallades i les males condicions laborals dels professionals”.

L’alcalde de Lleida, que va recordar la seva condició de catedràtic de Periodisme i Comunicació Audiovisual de la UdL, va manifestar la seva favorable sorpresa davant el fet que els col·legis de metges s’hagin dotat de professionals de la Comunicació. Segons Miquel Pueyo, això demostra el llaç que existeix entre els professionals de la Medicina i les Humanitats. Així mateix, va recordar que el COMLL ja va elaborar l‘any 2011 un manual de bones pràctiques de Comunicació amb el Col·legi de Periodistes.

Ramon Mur, president del col·legi lleidatà, va destacar el lligam històric de Lleida amb la Medicina mitjançant la creació l’any 1300 de la primera facultat de Medicina de Catalunya i la quarta de la Península Ibèrica. Els col·legis “han de ser els garants del dret a una salut equitativa, accessible i digna”, va afirmar. En aquest àmbit, els correspon “contrarestar les notícies falses que, sense cap evidència científica, creen dubtes i pors entre la ciutadania”.

Mur també va parlar de les mesures adoptades en aquesta direcció per les entitats mèdiques. Així, la majoria de col·legis de metges han incorporat professionals de la Comunicació als seus equips, la qual cosa resulta beneficiosa per a la correcta informació de la societat.

Posteriorment a la inauguració, el periodista Manuel Campo Vidal, president de la Societat Civil per al Debat i de l’Institut de Comunicació Empresarial, va pronunciar la conferència inaugural El valor de la Comunicació._MG_4665

crossmenu