Col·legi Oficial de Metges de Lleida

Estigueu al dia de les darreres notícies

Notícies

El servei telemàtic de suport psicològic per a professionals sanitaris afectats per la Covid-19 (TAP) s'amplia sis mesos més

21/01/2021
Categoria:

Els consells generals de Metges, Infermeria i Psicologia d'Espanya, junt amb el Ministeri de Sanitat, la Fundació Bancària La Caixa i la Fundació Galatea (del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya), prolongaran fins al juny el servei telemàtic de Suport Psicològic (TAP) per als professionals de la salut en situació de patiment emocional afectats per la situació de Covid-19.

Davant l'evolució de la pandèmia de la Covid-19, aquestes organitzacions han acordat l'ampliació d'aquest servei gratuït a disposició de tots els sanitaris afectats per la pandèmia. Sota aquest objectiu compartit de cuidar al que té cura, el Consell General de Col·legis Oficials de Metges, a través de la Fundació per a la Protecció Social de l'Organització Mèdica Col·legial (FPSOMC), insisteix en la importància d'acudir a aquest recurs de suport psicològic a través del telèfon gratuït 900 670 777, que està disponible els set dies de la setmana en horari de 9 a 22 hores.

Tant el Consell de Metges com la seva Fundació, han posat, des del principi, a disposició en les seves webs, per als col·legiats, tots els materials relatius a aquest servei que pretén contribuir a pal·liar la sobrecàrrega emocional dels professionals que s'encarreguen d'atendre pacients amb la malaltia del coronavirus. A més, i de forma complementària, la Fundació compta amb un Dispositiu Integral COVID-19 amb diferents ajudes i prestacions per als metges/esses i les seves famílies.

Els professionals de la salut han assumit un esforç enorme, com a resposta a l'elevada pressió assistencial i, sobretot, a la necessitat de fer front a situacions i experiències sense precedents, que generen alts nivells d'estrès i de sofriment emocional.

Per donar resposta a aquesta crisi que s'acosta a l'any de durada, el Ministeri de Sanitat, la Fundació Bancària La Caixa i la Fundació Galatea van posar a disposició de tots els professionals sanitaris d'Espanya aquest servei per donar resposta de manera àgil, mitjançant consultes i seguiment telefònic o per videoconferència, a les demandes dels professionals. És un servei atès per una xarxa de psicòlegs especialitzats en l'atenció als professionals de la salut que incorpora a tots aquells clínics de la Xarxa PAIMM que voluntàriament així ho han decidit.

Així com, des d'aquest servei es realitza la derivació d'aquells casos de metges que per la seva gravetat requereixen una intervenció més prolongada, a la xarxa assistencial del Programa d'Atenció Integral al Metge Malalt (PAIMM) dels Col·legis de Metges d'Espanya.

Mitjançant aquesta plataforma telemàtica específica d'atenció en salut mental s'han realitzat 3.700 intervencions, des del 16 de març fins al 31 de desembre de 2020, i s'han atès a un total de 984 usuaris, segons dades recopilades per la Fundació Galatea, entitat impulsora d'aquest servei.

Així mateix, a data 31 de desembre s'havien donat d'alta de tractament a 685 usuaris, que representen el 70% del total. Respecte a la seva professió, el 32% són metges, el 32% infermeres i el 10% auxiliars d'infermeria. Pràcticament la meitat (47%) treballen en hospitals, seguit de centres d'atenció primària (23%).

crossmenu