Col·legi Oficial de Metges de Lleida

Estigueu al dia de les darreres notícies

Notícies

El Dr. José Alberto Becerra reclama una llei contra les agressions a personal sanitari en la jornada celebrada al COMLL

31/10/2019
Categoria:

El Dr. José Alberto Becerra, coordinador de l’Observatori Nacional d’Agressions de l’Organització Mèdica Col·legial, va reclamar ahir una llei específica sobre les agressions al personal sanitari. El Dr. Becerra va intervenir en la jornada #Stopagressions als professionals sanitaris, que va celebrar el Col·legi Oficial de Metges de Lleida (COMLL) a la seva seu.

El coordinador de l’observatori va lamentar que les agressions verbals i físiques trenquen la relació de confiança entre el metges i els pacients, una relació que la UNESCO considera Patrimoni Immaterial de la Humanitat. El balanç de les incidències registrades en els darrers anys demostren que el problema creix –490 casos declarats a l’Estat l’any 2018– i que afecta més a les dones que als homes, segons el Dr. Becerra. Per aquest motiu, va defensar la necessitat de contemplar també aquests delictes d’atemptat com a violència de gènere.

Les línies de treball de l’Observatori d’Agressions per enguany són l’elaboració d’un mapa judicial de sentències, establir la responsabilitat civil in vigilando, posar en marxa un curs on line sobre agressions i editar un llibre sobre els 10 anys de funcionament de l’ens. “No volem que el metge agredit camini sol”, va dir el Dr. Becerra.

La jornada va comptar també amb la participació del Dr. Alejandro Mateu, president de Mutual Médica, que va informar sobre l’oferiment de convenis de col·laboració als col·legis de metges. Mitjançant aquests acords, Mutual Médica cobreix la baixa dels professionals agredits durant 15 dies amb un import de 50 €/dia. Si els metges a més d’estar col·legiats són mutualistes, la cobertura és de 100 €/dia.

Per la seva banda, l’advocada Anna Nadal va afirmar que cal denunciar les agressions encara que siguin verbals, ja que sovint passen després a ser físiques. Nadal va explicar el protocol a seguir en cas d’agressió i en va destacar la necessitat de recollir dades de les persones que n’han estat testimonis i fer-se un reconeixement mèdic tant de les lesions físiques com psíquiques. Va recomanar denunciar l’incident davant la policia, el jutjat de guàrdia o fiscalia, demanar una ordre d’allunyament i comunicació per a l’agressor i comunicar-ho al col·legi de metges i al superior jeràrquic.

El Dr. Àngel Pedra, psiquiatre víctima d’una agressió, va opinar que conflueixen diversos factors en el problema creixent de les agressions: la falta d’autoritat en la família i els col·legis, el foment de la violència en els mitjans de comunicació, la manca d’oportunitats laborals, el consum de tòxics, els trastorns de personalitat, els retalls sanitaris i el desajustament entre les promeses dels gestors i polítics i la realitat, que genera falses expectatives. Com a solucions va assenyalar l’educació de la població sobre l’ús de les consultes i les urgències, garantir als professionals un temps i un espai digne per treballar, consensuar les prescripcions i establir una bona coordinació entre els gestors i els professionals sanitaris.

Ramon Mur, president del COMLL, va presentar la jornada i la va moderar María Irigoyen, vocal de la Junta de Govern del col·legi lleidatà.

 

_MG_6293 baixa

crossmenu