Durant l’aplicació de l’estat d’alarma, el Govern central va aprovar mesures dirigides a protegir el personal sanitari. Així, mitjançant el Reial Decret-Llei 9/2020, de 26 de maig, es va assimilar el contagi de COVID-19 a l’accident laboral per al personal sanitari, atorgant accés a les prestacions addicionals pròpies de l’accident de treball. Aquesta mesura s’havia d’estendre fins a passat un mes des de la finalització de l’estat d’alarma, és a dir, fins el 22 de juliol de 2020. El Govern central va optar per prorrogar-la de forma indefinida, a través del Reial Decret-Llei 27/2020, de 4 d’agost (val a dir que aquesta norma tractava, eminentment, sobre finances dels ajuntaments, essent la mesura esmentada un afegitó accessori).
La pròrroga va ser efectiva fins el passat 10 de setembre de 2020, data en què el Congrés dels Diputats va decidir derogar el Reial Decret-Llei 27/2020, de 4 d’agost. En altres paraules, des del 10 de setembre, el contagi per COVID-19 va deixar de ser equiparat a una contingència professional, passant, per defecte, a ser considerat una contingència comuna, amb les corresponents conseqüències que aquest canvi comporta quant a minva de prestacions.
Atenent aquest empitjorament de les condicions dels professionals sanitaris, el dia 17 de setembre, el president del Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) i del Col·egi de Metges de Barcelona (CoMB), Jaume Padrós, va remetre una carta al ministre de Sanitat, Salvador Illa, reclamant una resposta normativa a l’alçada de les circumstàncies.
Per una banda, el CCMC va traslladar al titular de Sanitat la necessitat de declarar malaltia professional per al personal sanitari les patologies que siguin conseqüència del contagi del virus SARS-CoV2.
D’altra banda, i atenent a les necessitats immediates del col·lectiu sanitari, va exigir el restabliment del marc jurídic derogat el dia 10 de setembre, és a dir, l’assimilació del contagi a un accident de treball (amb efectes a 22 de juliol de 2020 o, en tot cas, a 10 de setembre de 2020), en considerar que és una mesura necessària i protectora a l’espera de la declaració de la COVID-19 com a malaltia professional.
Davant el present buit regulatori, el CCMC ha remès també al Ministeri de Sanitat una proposta concreta, aplicable i perfectament integrable en el nostre ordenament jurídic, que permetria recuperar l’assimilació del contagi a un accident laboral, sempre a l’espera de la declaració de la COVID-19 com a malaltia professional per al personal sanitari, tal com ja va demanar el passat 31 de maig de 2020.
Els col·legis professionals catalans comminen les autoritats competents a refer ràpidament aquest suport normatiu per protegir i donar seguretat, també jurídica, a tots els professionals que tracten diàriament amb els pacients afectats pel virus.