Estigueu al dia de les darreres notícies

Notícies

El catedràtic de Cirurgia i exrector de la UdL, Joan Viñas, és guardonat amb la Medalla d'Honor de la Xarxa Vives d'Universitats

26/11/2020
Categoria:

El catedràtic de Cirurgia i exrector de UdL, Joan Viñas, és guardonat amb la Medalla d'Honor de la Xarxa Vives d'Universitats

El Consell General de rectores i rectors de la Xarxa Vives ha lliurat enguany la Medalla d’Honor de la institució a dos figures reconegudes de la Medicina: l’oncòloga Anna Lluch i el cirurgià Joan Viñas. Les persones homenatjades rebran la màxima distinció que atorguen conjuntament les 22 universitats de 4 estats (Andorra, Espanya, França i Itàlia) que integren la Xarxa el 20 de novembre a la Universitat Rovira i Virgili. L’acte, amb aforament limitat, es va retransmetre en directe.

Joan Viñas i Salas (Mataró, 1950) és catedràtic de Cirurgia de la Universitat de Lleida (UdL), institució de la que fou rector entre els anys 2003 i 2011. Doctor en Medicina per laUniversitat de Barcelona i especialista en cirurgia general, traumatologia i ortopèdia, i en cirurgia digestiva, Viñas ha estat un dels impulsors dels estudis de medicina i cirurgia a la UdL, així com una figura clau en la constitució de l’actual Universitat. El seu compromís amb la cultura, la projecció social, així com la seua dedicació a les persones de forma altruista i la defensa de les relacions properes i humanes entre pacients i professionals de la salut l’han dut a posar la seva capacitat de gestió, coneixements mèdics i pràctica quirúrgica al servei dels més necessitats.

El doctor Viñas ha estat cirurgià cooperant a Moçambic i al Txad els estius entre el 2001 i el 2016, i també ha sigut cofundador i president de l’Associació AntiSida de Lleida i vicepresident de la Creu Roja a Lleida. Format a les universitats de Barcelona, Autònoma de Barcelona, de Lleida, i internacionalment a Milà, Estrasburg, Tolosa, Londres, Tübingen, Rochester i Minneapolis, els seus treballs de recerca incideixen especialment en la carcinogènesi del còlon i la bioètica. Joan Viñas acumula també una extensa activitat assistencial a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida, on va ser cap de secció de Cirurgia General, de l'àrea d'Urgències i del departament de Qualitat, així com al Clínic Barcelona. Ha estat president de la Xarxa Vives d’Universitats, de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques, de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya i de l’Institut Català de la Salut. També és Membre Numerari del'Institut d'Estudis Catalans (secció ciències biològiques) des de 2010. A nivell estatal, ocupà la secretaria general de la Conferència Nacional de Degans de Medicina Espanyols; i en l’àmbit europeu fou membre del comitè executiu, així com secretari general, i tresorer, de l’Associació de Facultats de Medicina Europees.

Entre els nombrosos premis i reconeixements rebuts, Viñas ha estat distingit amb el Premi a la millor Gestió al’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, ha obtingut les Medalles de la Universitat i de la Ciutat de Lleida, la Insígnia d’Or del Col·legi de Metges de Catalunya, la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, el Premi Pau Harris de la Fundació Rotary, així com la Medalla Josep Trueta de la Generalitat de Catalunya. El 2019 va rebre el reconeixement de la comunitat universitària de la UdL, que li va dedicar el seu nom a l'Aula Magna de la Facultat de Medicina.

crossmenu