Catalunya ha tingut sempre una llarga tradició i un paper molt actiu en el desenvolupament de les estructures sanitàries, especialment, pel que fa al suport i organització de les corresponents a la salut pública i, en concret, a la vigilància, prevenció i control de les malalties transmissibles. A l’empara de la Llei de Salut Pública (2009), es va crear l’Agència de Salut Pública de Catalunya.
En l’àmbit acadèmic i de recerca, Catalunya és capdavantera en matèria de salut pública, amb el desenvolupament de projectes de recerca i de cooperació internacional i d’activitats docents de gran qualitat i nivell. Aquesta activitat la desenvolupen nombrosos professionals adscrits a les universitats catalanes i a instituts de recerca de reconegut prestigi, institucions molt ben situades en les classificacions acadèmiques i docents internacionals.
Catalunya té totes les condicions necessàries per acollir la futura Agència Estatal de Salut Pública (AESAP), especialment per la seva capacitat d’integrar, d’innovar i de tenir una visió àmplia del que significa una agència d’aquestes característiques, consolidant i reforçant el model de treball interdisciplinari i en xarxa entre tots els actors implicats, tant del conjunt de l’Estat com dins de la Unió Europea. També per la capacitat demostrada de treballar sota els estàndards de màxima qualitat i eficiència i amb tots els mecanismes exigibles de competència, transparència, rigor i avaluació de resultats.
Com a institucions col·legials professionals implicades en la salut pública i en la salut de tothom i reconeixent la importància cabdal i estratègica de l’AESAP, donem tot el nostre suport al Govern de Catalunya per tal que faci possible la ubicació de la futura agència a Catalunya.
El document de suport ha estat signat a Barcelona el 9 de novembre de 2022 pel Consell de Col·legis de Metges de Catalunya, Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya, Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya, Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya, Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya, Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya i el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya.