Dra. Maylos Rodrigo Claverol. Medicina Familiar i Comunitària. Experta Universitària en TAA
Dra. Júlia Jové Naval. Pediatria
Belén Malla Clua. Infermeria
CAP Bordeta-Magraners de Lleida. ICS
Al CAP Bordeta-Magraners de Lleida s’ha incorporat la Teràpia Assistida amb Animals (TAA) com a intervenció comunitària des de l’any 2008, essent el primer centre públic d’Espanya en impulsar l’aplicació d’aquesta nova eina per millorar la qualitat de vida de les persones que atén.
Emmalaltir fa que les persones se sentin més vulnerables i fràgils, suposa un trencament de las rutines que genera ansietat i estrès. Essent aquests efectes més intensos en els nens/es que, a més, també afecten als seus pares. Humanitzar la sanitat significa personalitzar l’assistència i atendre a les persones des de la seva concepció holística, tenint en compte les seves emocions i sentiments. Per aquest motiu cada vegada hi ha més hospitals dins la Sanitat Pública que incorporen projectes de TAA.
La International Association of Human-Animal Organizations (IAHAIO) (1) defineix les intervencions assistides amb animals (IAA) com a intervencions estructurades i orientades a uns objectius que incorporen intencionadament animals en l’àmbit social, de la salut i l’educació per assolir beneficis terapèutics, educacionals i de millora de la salut i el benestar.
Un tipus de IAA és la TAA, que la mateixa IAHAIO (1) defineix com una intervenció terapèutica planificada, estructurada i documentada, orientada a uns objectius i dirigida per professionals de la salut, com a part de la seva professió. Una àmplia varietat de disciplines pot incorporar-la com: la medicina, infermeria, teràpia ocupacional, fisioteràpia, logopèdia o professionals de la salut mental. No es tracta de teràpies alternatives; són programes complementaris on l’animal resulta un element motivador i facilitador de la teràpia.
Els animals tenen un paper reconegut en la promoció del benestar i la salut del ser humà, a més a més, en els darrers anys el seu paper terapèutic en medicina s’ha convertit en el centre d’investigacions especialitzades (2). En aquest sentit, cada cop existeixen més estudis que aporten probes científiques de la utilitat de la TAA com a mètode complementari a altres teràpies ja existents.
Les IAA es basen en la relació humà-animal i en el vincle que es genera. Inicialment els estudis van demostrar que la tensió arterial i la freqüència cardíaca disminueixen desprès d’estar en contacte amb un animal (3,4). Actualment se sap que la interacció humà-animal té el potencial d’augmentar els nivells d’oxitocina i disminuir el cortisol en sang (és a dir, un indicador d'estrès reduït) en les persones (5). L'oxitocina és una hormona que regula diverses funcions fisiològiques, psicològiques i conductuals (6).
El gos de teràpia resulta:
De fet, l’animal pot fer sentir al pacient més còmode, cosa que el farà estar més predisposat a apartar algunes barreres. Aconsegueix generar un ambient terapèutic més distés i relaxat. Els animals són excel·lents lubricants socials: la seva presencia trenca el gel i facilita la relació social entre la gent. Resulten un estímul multisensorial i és confortable acariciar-los. A més, els animals viuen el moment immediat i la relació amb ells ens fa veure el present. I sobretot, els animals no critiquen, ens accepten tal com som; demostren la mateixa alegria davant qualsevol persona sense tenir cap prejudici.
Gossos de teràpia: seleccionats per tenir un caràcter i aptituds adequades i un ensinistrament que enriqueixi les sessions. Habituats als entorns terapèutics, ajudes tècniques i a tot el que es trobaran durant les sessions. Es segueixen protocols de prevenció de zoonosis i de benestar animal.
Els professionals que participen en una sessió de TAA són:
Els àmbits d’actuació són múltiples; de fet, qualsevol persona és potencialment destinatària si necessita del recolzament d’un professional, i requereix d’una intervenció enfocada al suport emocional i motivacional.
➢ La motivació convertirà a aquestes persones en destinatàries, no la seva condició.
Per tant, les IAA difereixen de l’ús d’animals com a distracció. Es tracten de programes interdisciplinaris en el que s’utilitzen animals com a complement a altres tractaments. El gos de teràpia resulta un element motivador gràcies al vincle emocional que es crea entre el pacient i l’animal.
Actualment al CAP Bordeta-Magraners s’està duent a terme tres projectes de TAA:
Projecte ExtraCan
Tant les extraccions de sang com les dentals són una experiència molt angoixant per a la majoria dels nens/es. La por i l’ansietat generen comportaments defensius i d’escapada que dificulten la tècnica. Es realitza una intervenció basada en el suport emocional mitjançant la presència d’un gos de teràpia com a element de distracció per a disminuir la por i l’ansietat dels nens/es, així com dels seus pares, creant un ambient més relaxat (13). El gos els acompanya abans, durant i després de l’extracció.
Projecte psico-educatiu dirigit a nens/es diagnosticats de TDAH
El TDAH en nens s’associa a dificultats significatives en les seves interaccions i relacions socials; el tractament farmacològic pot millorar els símptomes del TDAH però rara vegada resoldrà les dificultats amb les interaccions socials (14). La TAA pot contribuir a afrontar aquestes dificultats (8,9); ja que els gossos faciliten l'aprenentatge social, que millora el desenvolupament socioemocional i les dificultats per a l'autoregulació (7).
Es tracta d’una intervenció grupal psico-educativa que es realitza de forma conjunta amb els professionals del Centre de Salut Mental Infantil i Juvenil de l’Hospital Sant Joan de Déu de les Terres de Lleida.
Projecte Ma-Poteta-Ma: compartir per millorar
El deteriorament cognitiu genera discapacitat, afectant a l’estat funcional, l’autonomia i les necessitats d’assistència. Les demències són un problema de salut prioritari; pel seu gran impacte familiar, social i econòmic (15). Una de les línies d’actuació important en demència i sobretot en el deteriorament cognitiu lleu i moderat és l’estimulació cognitiva. En aquest sentit s’està realitzant una intervenció grupal basada en l’estimulació cognitiva assistida amb gossos, dirigida a pacients amb deteriorament cognitiu lleu i moderat i de forma coordinada amb la Unitat de Trastorns Cognitius de l’Hospital Universitari de Santa Maria.
Aquest dos projectes afavoreixen la coordinació entre diferents nivells assistencials i el treball interdisciplinari per tal de donar millor atenció als pacients.
Altres projectes realitzats al CAP i ja finalitzats han tingut com a objectius:
Amb l’ajuda dels gossos de teràpia pretenem “dibuixar somriures per a construir il·lusions”.
BIBLIOGRAFIA