Col·legi Oficial de Metges de Lleida

Estigueu al dia de les darreres notícies

Notícies

El joc d’escacs és una teràpia per a gairebé totes les àrees deficitàries del TDAH, segons el Dr. Hilario Blasco

03/07/2020
Categoria:

JaqueMateTDAH_web

El Dr. Hilario Blasco, psiquiatra infanto-juvenil a l’Hospital Puerta de Hierro, de Madrid, i el seu equip van desenvolupar l’any 2012 el projecte Jaque Mate al TDHA, que va demostrar els beneficis del joc d’escacs en persones afectades per aquest trastorn. Posteriorment, el Dr. Blasco va recollir en un llibre els resultats d’aquella investigació amb l’objectiu de “transmetre el coneixement que teníem a la població y als professionals”, explica.

D’acord amb aquesta voluntat de difondre els resultats del projecte, el Dr. Hilario Blasco va protagonitzar el 9 de juny una webinar, organitzada pel Col·legi Oficial de Metges de Lleida, per presentar el llibre Jaque Mate al TDAH. Un total de 271 persones van seguir la presentació on line des de Lleida, Barcelona, Madrid, Navarra, Bilbao i Mèxic, entre d’altres ciutats. Els participants eren metges, psicòlegs, pediatres i pares de nens i joves amb Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat (TDAH).

Bona part de l’obra desmunta els prejudicis que hi ha sobre el TDAH i la segona part està dedicada al projecte d’investigació sobre la pràctica del joc d’escacs. El trastorn es manifesta de diferents maneres al llarg de la vida, va dir el psiquiatra durant la webinar.

Els nens pateixen problemes acadèmics, socials i de baixa estima; els adolescents poden presentar conductes antisocials que els porten al consum de substàncies, a l’addicció a les noves tecnologies i a embarassos no desitjats, i els adults tenen més obesitat, hipersexualitat, problemes laborals i d’autoestima i manca d’atenció, que els genera amb freqüència accidents de trànsit. Malgrat això, les persones amb TDAH són creatives, incansables, curioses i tenen bon cor, segons les històries personals que recull el llibre.

“El TDAH mata” afirma el Dr. Blasco. Per aquest motiu, defensa el tractament adequat i continuat de les persones afectades. Recomana el tractament farmacològic perquè, entre altres factors positius, disminueix el risc de consum de substàncies. A més, aquest psiquiatra assegura que cal complementar la farmacologia amb psicoeducació, psicoteràpia, la pràctica d’esports i l’aprenentatge d’algun instrument musical i del joc d’escacs.

 

Jugar a escacs

El joc d’escacs té unes regles senzilles, però implica l’ús d’estratègies cognitives complexes, la planificació a llarg termini, el manteniment de l’atenció i de la concentració, la percepció i la memòria. El Dr. Blasco considera, en base a la investigació realitzada, que aquestes característiques serveixen “per a pràcticament totes les àrees deficitàries del TDAH”.

A banda de l’ús del joc en el TDAH, també s’utilitza en l’inici de la demència i en el tractament d’addiccions, va informar el Dr. Blasco

crossmenu