Col·legi Oficial de Metges de Lleida

Esté al día de las últimas noticias

Noticias

L’exposició a trihalometans en l’aigua potable s’associa a un 5% dels càncers de bufeta a Europa

17/01/2020
Categoria:

Aigua d’aixeta

Un estudi internacional, liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona, associa l’exposició a trihalometans amb un 5% de tumors de bufeta a Europa. El percentatge representa més de 6.500 casos anuals de càncer. Espanya és el segon país europeu que més sobrepassa els nivells màxims permesos d’aquest compost químic.

La investigació ha analitzat la presència del compost en l’aigua d’aixeta de 26 països de la Unió Europea i els resultats s’han publicat a la revista Environmental Health Perspectives. El nivell mitjà de trihalometans (cloroform, bromodiclorometà, dibromoclorometrà i bromoform) detectat va ser inferior al límit permès de 100g/l. No obstant aixó, nou països el van sobrepassar: Xipre, Espanya, Estònia, Hongria, Irlanda, Itàlia, Polònia, Portugal i Regne Unit.

L’equip investigador ha estimat en 6.561 els casos de càncer de bufeta atribuïbles al compost, però la diferència entre països és elevada. Espanya presenta el major nombre estimat (1.482), seguida de Regne Unit (1.356). Pel que fa als percentatges sobre el total de casos, Xipre (23%), Malta (17%), Irlanda (17%), Espanya (11%) i Grècia (10%) són els que els mostren més elevat de la Unió Europea.

crossmenu