La declaració final del III Congrés de Cooperació Internacional de l’Organització Mèdica Col·legial (OMC) afirma que l’accés als medicaments essencials s’ha de considerar com un dret universal essencial de la humanitat. Un total de 300 professionals de la salut van debatre aquest tema els dies 21 i 22, a Santiago de Compostela.
El segon punt de la declaració afegeix que “els governs han de prendre mesures urgents perquè en qualsevol lloc aquests medicaments (essencials) estiguin disponibles en quantitats suficients, amb garanties de seguretat, efectivitat i qualitat i a un preu assequible per a totes les persones”. Aquesta és una de les metes dels Objectius de Desenvolupament Sostenibles de l’Agenda 2030.
Els congressistes reclamen també amb caràcter d’urgència una legislació internacional que penalitzi el trànsit de medicaments de baixa qualitat i falsificats. A la vegada, assenyalen la necessitat de promoure “la creació d’indústries locals, que assegurin la producció de fàrmacs bàsics a preus accessibles i per a tota la població”.
L’anomenada Declaració de Santiago de Compostelafa constar el compromís dels professionals de servir als demés i ajudar als més vulnerables “amb el propòsit d’equitat, de justícia socials i del dret a una millor salut per a tothom”. Recorda que aquest és l’objectiu clau de la Fundació per a la Cooperació Internacional de l’OMC.