Col·legi Oficial de Metges de Lleida

Esté al día de las últimas noticias

Noticias

Entrevista al Dr. Ramón Mur, president del COMLL, sobre els metges voluntaris que ajuden a Lleida contra la pandèmia del SARS-CoV-2

15/04/2020
Categoria:

Foto 1 Ramon Mur

El Dr. Ramón Mur, president del Col·legi de Metges de Lleida (COMLL), explica com va sorgir la iniciativa de sol·licitar l’ajuda de metges i llicenciats voluntaris per donar suport al treball dels equips assistencials en la pandèmia del SARS-CoV-2, quants van respondre solidàriament i quins van ser els seus motius.

Quants metges s’han ofert voluntaris?

Fins a la data s’han inscrit 78 voluntaris, des de recents llicenciats amb 24 anys, a jubilats, el més longeu amb 82 anys. Tots ells són una mostra del compromís perpetu amb la professió que hem escollit. S’han materialitzat 11 noves contractacions de metges joves fins al moment.

Quin va ser l’origen de la iniciativa?

El divendres 13 de març, davant l’emergència sanitària derivada de la propagació del COV-19, el COMLL va decidir utilitzar el canal de Whatsapp per informar de temes puntuals i urgents a la col·legiació. L’endemà, i amb la intenció de col·laborar amb els plans de contingència que preparava la Gerència Territorial, el Col·legi va enviar per aquest canal un enllaç perquè els metges sense activitat en l’exercici públic, que es sentissin capacitats, poguessin voluntàriament oferir els seus serveis. La primera inscripció va arribar als 2 minuts.

Necessitats actuals?

Són diverses, s’han de resoldre les necessitats actuals i, a la vegada, s’han de planificar les futures. Atenció Primària requereix personal per reforçar la atenció telefònica, cobrir les baixes que es produeixen en les àrees bàsiques de salut o en residències geriàtriques. També s’han creat nous dispositius per atendre les necessitats derivades del COVID que requereixen personal sanitari, com Hotel Salut, on els pacients després d’un ingrés hospitalari, reben assistència i seguiment, tot garantint un adequat aïllament fins a la seva recuperació. El reforç de les unitats hospitalàries que atenen pacients crítics és més complex, atès que precisa de professionals amb formació teòrica i pràctica molt específica.

La població s’ha de quedar casa?

És de vital importància que la població estigui confinada fins que els sistemes sanitaris puguin respondre i disposem de tractaments eficaços o vacunes que ajudin a que la població adquireixi immunitat.

Mentre, és tan important el Queda'tACasa per evitar la propagació del virus, com contactar amb els serveis mèdics quan sigui necessari. Els recent nascuts han de ser visitats per evitar posteriors afeccions, el codi Infart o Ictus segueixen estant vigents i les visites de seguiment de malalties greus s’han de realitzar... en cas contrari en unes setmanes tindrem noves onades de víctimes per la restricció en l’atenció de les urgències NO-COVID o per la interrupció de les cures dels pacients amb malalties cròniques.

 

crossmenu