Col·legi Oficial de Metges de Lleida

Esté al día de las últimas noticias

Noticias

Els sistemes electrònics d’administració de nicotina

31/07/2020
Categoria:

nicotina

Dr. Francesc Abella Pons

Psicòleg Clínic

Unitat de Tabaquisme

Hospital Universitari de Santa Maria

 

Ja ningú dubta de les importants conseqüències del consum de tabac. Des de la publicació dels primers resultats de l’associació del fum del tabac amb el càncer (Richard Doll i Bradford Hill, 1954) fins a l’actualitat son milers els estudis i publicacions que consideren fumar com origen i causa de la més important epidèmia (evitable) de l’actualitat. 

 

Diverses han estat les tendències, modes i estratègies que la persona fumadora ha disposat per a fer ús i abús del seu consum (primer) i de la seva addicció (després). 

 

El consum de tabac te tendència a la baixa (malgrat un lleuger repunt en les darreres dades, tant a nivell d’Espanya com de Catalunya). Algunes situacions així ho demostren: important disminució del consum especialment en els països desenvolupats, augment de les demandes milionàries a la indústria del tabac per danys i perjudicis en salut i intents d’aquesta indústria en buscar noves estratègies per reduir les pèrdues econòmiques que va tenint. 

 

És en aquest context on hem de situar aquest fenomen de tanta actualitat i, a la vegada, tant desconeixement. Malgrat aquesta aparent novetat, consta ja un primer registre d’una cigarreta electrònica l’any 1963 a EE.UU, tot i que aquests aparells no han començat a comercialitzar-se de manera significativa fins no fa massa. 

 

Bàsicament es disposen de tres tipus de sistemes electrònics que promociona i facilita la indústria del tabac com alternativa al consum convencional de tabac. 

 

Les Cigarretes electròniques. 

S’hi troben diverses substàncies químiques. Les que conté la pròpia cigarreta (propilenglicol, glicerina, nicotina –en dosis de 0 a 36 mg/ml-, saboritzants, menta, fruita, canyella, etc. i altres additius). També substàncies que es produeixen per calentament del líquid vehiculades pel vapor (formaldehid, acetaldehid, acroleïnes i metalls –níquel, crom i plom-.). El seu funcionament és el següent: la bateria controla el calentador i el llum led. Un sensor detecta quan la persona fa una pipada. El calentador vaporitza la nicotina o substància (que va inserida en un cartutx dissolta amb propilenglicol). 

En alguns casos s’han descrit accidents per explosió de l’aparell. 

 

El sistema JUUL. 

Es tracta d’un vaporitzador que utilitza un sistema de regulació de temperatura per calentar el líquid a base de nicotina. S’anomena també “l’iPhone dels vaporadors”, es carrega en qualsevol port USB. La càrrega dura aproximadament una hora i proporciona entre 150 i 200 pipades en aquest temps. Es disposen càpsules de recàrrega amb diversos sabors: mango, tabac de Virginia, etc. 

El dispositiu calenta el líquid aromatitzat amb extracte de nicotina per tal de generar un vapor que és inhalat per la persona. Els fabricants afirmen haver inventat una “cigarreta intel·ligent”, per la seva capacitat de regular la intensitat de la nicotina en cada emissió. Dins el mercat americà aquest sistema ja ocupa el 50% de les cigarretes electròniques, arribant a ser una autèntica epidèmia entre els seus adolescents1. 

 

El sistema IQOS. 

És el sistema més semblant a l’acte de fumar tabac. En aquest cas, però, aquest no es crema (800ºC), es calenta (350ºC). A l’acalentar el tabac es volatilitza la nicotina i les altres substàncies, amb la qual cosa es facilita la seva inhalació. L’aparell consta de tres elements: el dispositiu cilíndric buit d’acetat on s’insereix la cigarreta, un carregador rectangular per al dispositiu i la cigarreta. 

Les cigarretes estan compostes de tabac processat en pols impregnat de propilenglicol i glicerina, inserit entre dos filtres i coberts per una làmina d’alumini. Es tracta de l’aparell més semblant a la cigarreta. L’aerosol generat conté nicotina i altres substàncies tòxiques. És aquest el motiu que es considera l’IQOS un producte addictiu amb efectes nocius per a la salut. 

 

Aquest sistema és comercialitzat en exclusiva per Philip Morris que proposa una “nova forma de fumar i l’abandonament de la cigarreta tradicional per combustió”. Impressiona potser sentir dir això, però aquesta important companyia ha pres una dràstica decisió comercial que l’està portant no només a abandonar paulatinament el consum tradicional de tabac sinó que també a mostrar el risc i perill que fins ara comporta fumar. Aquesta nova estratègia utilitza un eslògan prou significatiu d’això: “I Quit Ordinary Smoking!”. Per al seu llançament s’ha creat, fins i tot, una fundació amb la falsa aparença d’organització per a la defensa del medi ambient: Foundation for a Smoke/Free Wordl. Iniciativa aquesta sobre la que diversos estaments sanitaris ja han posat en avís2. 

 

Vist això, es pot pensar en allò de la reducció de danys. Si efectivament les conseqüències del fum del tabac son tant nefastes com sabem qui sap si les conseqüències d’aquests aparells electrònics en son menors. D’entrada apareixen alguns dubtes. Un de primer: la solució al consum de tabac ha de venir, precisament, de la mateixa indústria tabaquera?. Encara manca informació sobre els seus efectes a mig i llarg termini, però sí podem avançar les conclusions d’alguns estudis que ja s’han publicat. Així, els fumadors de cigarretes electròniques sense experiència en aquests aparells poden, des del seu primer ús, obtenir perfils d’administració de nicotina similars a les cigarretes convencionals3. L’exposició a aerosols pot estar associada amb el deteriorament de la funció respiratòria i els nivells de nicotina sèrica son similars als dels fumadors de cigarretes tradicionals4. Les afectacions de la nicotina son independents de l’aparell o sistema de ingesta que s’utilitzi5. 

 

En definitiva és aquest un actual tema de debat. Possiblement en alguns col·lectius molt específics o en determinades situacions de consum l’ús d’aquests sistemes electrònics d’administració de nicotina podrien tenir un ús terapèutic a mig pas de l’abstinència si es donessin algunes condicions, bàsicament el control de prop de personal especialitzat en el tema. 

 

El món del tabac és ple de contradiccions (perjudica la salut però hi convivim i fins fa poc l’hem promocionat, fumar mata, segons indiquen alguns paquets i es segueix venent a un preu ben assequible). No sigui que la promoció, el debat i l’ús d’aquestes màquines de fumar siguin també una actual contradicció que distreu la nostra atenció. 

 

 

Referències. 

 

1 Barrington-Trimis JL, Leventhal AM. Adolescents' Use of Pod Mod E-Cigarettes - Urgent Concerns. N Engl J Med. 2018 Sep 20;379(12):1099-1102. 

 

2 Koh HK, Geller AC. The Philip Morris International–Funded Foundation for a Smoke-Free World. JAMA. 2018 Jul 10;320(2):131-132. 

 

3 Lopez AA, Hiler MM, Soule EK, Ramoa CP, Karaoghlanian NV, Lipato T, Breland AB, Shihadeh AL, Eissenberg T. Effects of Electronic Cigarette Liquid Nicotine Concentration on Plasma Nicotine and Puff Topography in Tobacco Cigarette Smokers: A Preliminary Report. Nicotine Tob Res. 2016;18(5):720-3.  

 

4 Callahan-Lyon P. Electronic cigarettes: human health effects. Tob Control. 2014;23 Suppl 2:ii36-40. 

 

5 Verhaegen A, Van Gaal L. Etiology and Pathophysiology/Obesity Comorbidity. Do E- cigarettes induce weight changes and increase cardiometabolic risk? A signal for the future. Obesity Reviews 2017; 18: 1136-1146. 

crossmenu