Col·legi Oficial de Metges de Lleida

Esté al día de las últimas noticias

Noticias

Descoberta una relació genètica entre la funció cardiovascular i la malaltia d’Alzheimer en una recerca liderada per l’IRBLleida

14/11/2019
Categoria:

IRBLLEIDA

Existeix una relació genètica entre els canvis en el funcionament del sistema cardiovascular i el desenvolupament de la malaltia d'Alzheimer, segons una recerca liderada pel Dr. Daniel Sanchís, investigador de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida). La investigació s’ha realitzat amb la participació de la Universitat de Lleida (UdL), el Centro Andaluz de Estudios Bioinformáticos de Sevilla (CAEBI) i la Fundació ACE-Barcelona Alzheimer Treatment & Research Center. La revista científica Scientific Reports del Grup Nature ha publicat l’estudi.

La recerca ha identificat una sèrie de gens, entre ells alguns apoptòtics relacionats amb la mort cel·lular programada, que presenten canvis en les seves seqüències associats al desenvolupament de la malaltia d'Alzheimer i a alteracions en paràmetres cardíacs. Els canvis són la grandària de l'aurícula esquerra, el diàmetre de l'arrel de l'artèria aorta, la massa del ventricle esquerre, el gruix de la paret del ventricle esquerre i el diàmetre del ventricle esquerre en diàstole. Els investigadors afirmen que els resultats de l’estudi obren una nova porta per avançar en la lluita contra l’Alzheimer.

El Dr. Daniel Sanchis, responsable del Grup de Recerca Senyalització Cel·lular i Apotosi, ha destacat que "la recerca, que ha contribuït a comprendre millor la biologia del cor, dona suport a una nova visió sobre l'origen i el desenvolupament de la malaltia d'Alzheimer, implicant el sistema cardiovascular". Una nova perspectiva que ha permès descobrir un possible vincle genètic i, per tant, hereditari, que relaciona la manera en què la sang circula en una persona amb la tendència a desenvolupar la malaltia d'Alzheimer, ha afegit Sanchís.

L’estudi s'ha portat a terme a partir de mostres genètiques de més d'11.500 persones, de les quals també es disposa de dades relatives a la funció del cor, 12.700 pacients d'Alzheimer i individus control. Els investigadors indiquen que els resultats s'han de replicar en conjunts de dades més grans per confirmar els efectes observats en els gens associats.

El Dr. Sanchís, professor de la UdL a més d’investigador, va rebre el 2004 finançament de la Marató de TV3 en una edició dedicada a les malalties del cor.

Més informació, a http://www.irblleida.org/ca/noticies/

 

crossmenu